FAQ

Har du spørsmål kan disse sendes til oss på Salg@Ledbelysning.no så vil vi forsøke å hjelpe deg.


Guide:


Ofte stilte spørsmål:

LED-striper

  • Hvordan kobler jeg mellom driver og LED-stripe?

Det kan gjøres på flere måter. Ta en titt her for å se ulike måter.

Maks lengde på de fleste LED-stripene er 5 meter, med unntak av konstantstrøms LED-striper (CC) som kan være opptil 25 meter på ett strekk (lav effekt).

Vi anbefaler at du legger opp til minst 2 tilkoblinger/kabler mellom driver og LED-stripe hvis du skal ha over 5 meter LED-stripe (én tilkobling i hver ende f.eks.).

Kabel mellom driver og LED-stripe bør alltid være kortest mulig. Over 5 meter bør det tas en vurdering på om kabeltykkelsen skal økes for å unngå spenningsfall og samt for å forsikre seg om at kabelen håndterer effekten.

  • Hvor mye lys trenger jeg?

Lumen(lm) er et tall som forteller hvor mye lys totalt som sendes fra lyskilden. En tradisjonell glødepære på 60 watt gir tilsvarende 700-805 lumen (lm). LED-striper er et energieffektivt alternativ til glødepærer, med høyt lysutbytte ift. effekt (lm/W).

Lux (lx) er et tall for belysningsstyrke som sier hvor mye lumen som fordeles på én kvadratmeter.

Eksempler på belysningsstyrke:

750-2000 = Butikk, verksted

500 = Kjøkken, bad, kontor

200 = Gang, trapp

50-200 = Stue

  • Hvilken fargetemperatur bør jeg velge?

Kelvin(K) er et tall som forteller hvilken fargetemperatur lyskilden har. Den er typisk mellom 2-6000K, hvor det øvre sjiktet gir høyere virkningsgrad og er oftest brukt der fargen ikke er så viktig som lysutbyttet. Typisk for hjem anbefales det 2700K (varmhvit). For garasje, kontor o.l. er det ofte ønskelig med mellom 3000K(hvit) og 6000K(dagslys).

  • Hva betyr Tunable White, Dual White, RGB, RGBW, og WRGBW?

Tunable White: En LED-stripe med to forskjellige LED (2700K + 6000K) som avgir forskjellig fargetemperatur, fra varmhvit til dagslys.

Dual White/Warmdim/Dim2Warm: En LED-stripe med to forskjellige LED (1800K+3000K) som avgir forskjellig fargetemperatur, fra “soloppgang” til varmhvit.

RGB: En LED-stripe med tre forskjellige LED (Rød, grønn og blå) som avgir forskjellige farger.

RGBW: En LED-stripe med fire forskjellige LED (Rød, grønn, blå og varmhvit) som avgir forskjellige farger i tillegg til egen LED for å lyse varmhvit.

WRGBW: En LED-stripe med fem forskjellige LED (Rød, grønn, blå, varmhvit og dagslys) som avgir forskjellige farger i tillegg til to LED for å lyse opp med mulighet for å forandre fargetemperaturen mellom varmhvit og dagslys.

  • Hvilken beskyttelsesgrad bør jeg velge?

IP-grad er et tall som forteller hvor godt LED-stripen er beskyttet mot støv (første siffer) og vann (andre siffer). IP-grad på 20 betyr at den er egnet for innendørs montasje, IP-grad på 67 betyr at den er egnet for utendørs montasje, og IP-grad 68 betyr at den kan monteres under vann.

Merk: LED-striper i IP67 er bredere enn IP20 og krever ofte større profil. Sørg for at profilens bredde og høyde er stor nok til å romme en LED-stripe i IP67.

  • Hva betyr fargegjengivelse?

CRI/RA-indeks (Colour Rendering Index) er et tall som forteller hvor god fargegjengivelse det er på lyskilden. En CRI på 100 vil si at den gjengir 100% av fargene, tilsvarende dagslys. En CRI eller RA>90 vil gjengi 90%. Skal du belyse et maleri er det viktig at fargegjengivelsen er høy. Som sekundærbelysning eller som utendørsbelysning er RA-tallet ofte mindre viktig.

  • Hvor mange meter LED-stripe kan jeg ha før jeg må til med ny tilførsel?

De aller fleste LED-stripene vi fører må ha ny tilførsel etter 5 meter, men kan f.eks loddes sammen på midten og ha en tilførsel tilkoblet i begge ender. Ved lengder over 10 meter må du ha 3 tilførsler.

De LED-stripene som takler 10 meter leveres også i 10 meters rull, resten er beregnet for opptil 5 meter på én tilførsel.

  • Hva er forskjellen på 230V, 24V og 12V LED-striper?

Kort forklart er en 24V LED-stripe mye mer energieffektiv enn 230V og 12V.

230V LED-stripe bruker høy spenning og er potensielt sett farligere å håndtere enn 12- og 24V.

12- og 24V LED-stripe har kortere kutteavstand enn 230V. Den laveste kutteavstanden for 230V er typisk 0,5m – 1,0m.

230V LED-stripe kan skape en usynlig strobe-effekt da den drives av nettspenning med 50Hz. Dette kan over tid føre til øyetretthet. Anbefales derfor ikke montert innendørs.

230V LED-stripe behøver ingen eksta strømforsyning (rimeligere), den kan plugges rett i stikkontakten, og leveres på ruller med opptil 50 meter (ingen lodding). Dette gjør den egnet til f.eks garasjebelysning, byggbelysning m.m.


Aluminiumsprofiler

  • Hvilken type aluminiumsprofil trenger jeg?

Det avhenger av hva du ønsker å belyse, hvor den skal monteres, og hvilket visuelt uttrykk du ønsker. Vi har til det meste, men er du usikker kan du sende oss en e-post på Salg@Ledbelysning.no så kan vi gjerne komme med en anbefaling.

  • Må jeg bruke aluminiumsprofil?

Nei, men vi vil sterkt anbefale det. LED-stripene hefter bedre på aluminium enn f.eks. trevirke. I tillegg bidrar aluminiumen til å fordele varmen slik at LED-stripens varme reduseres og levetiden forlenges. Vi anbefaler derfor alltid at det enten benyttes aluminiumsprofil eller lignende materiale som bidrar til å kjøle ned LED-stripen.

Har du ikke plass til en hel profil med deksel kan vi anbefale et mindre og rimeligere alternativ: Heatsink

  • Hva er forskjellen på utpåliggende montering og innsparklet?

Utpåliggende kan monteres på vegger og tak vha. medfølgende klips, lim, eller skruer.

Innsparklet legges/skrues mellom gipsplater og sparkles/pusses. Profilen bygger da kun et par millimeter og blir “i ett” med gipsen.

  • Hvor mye lys slipper gjennom dekselet?

Typiske tall for lysgjennomtrengning er:

Klart: 93-97%

Frostet: 70-90%

Opal: 70-90%

Hvit: 40-60%

Sort: 10-20%

  • Hvilken forskjell utgjør høyde og bredde på profilen?

En lav høyde gjør at profilen blir lavere, men du bør være obs på avstanden mellom hver LED da en stripe med stor avstand vil kunne gi synlige mørke områder mellom LEDene. Er det direkte belysning og LED-stripe/profil blir synlig kan vi da anbefale å gå for en COB-stripe som ikke har synlige mellomrom mellom LED uansett dimmenivå.

En smal profil sprer lyset mindre enn en bred, og avhengig av bredden kan du utnytte det til å punktbelyse eller å bruke det som primærlyskilde i hele rommet. Merk at noen LED-striper er opp til 15 millimeter og derfor ikke passer i alle aluminiumsprofilene vi leverer.

  • Hvordan kappe til profilen?

Vi anbefaler å benytte en kapp- og gjærsag med fintannet blad. Vær forsiktig, kapp sakte, og bruk hørselvern, vernebriller og hansker under kappingen.

Tips: Sett dekselet på plass i profilen før kapping. Da tar ikke bladet så lett tak i dekselet som kan resultere i at den river i stykker dekselet i stedet for å kappe det.

  • Kan profilen bøyes?

I utgangspunktet kan ikke aluminiumsprofilene bøyes, men vi har en fleksibel profil som lar seg bøye med bøyeradius på R = 30 centimeter. Du finner de her.


Drivere

  • Hvor stor driver trenger jeg?

Det avhenger av effekten på LED-stripen du skal benytte, og totalt antall meter som skal tilkobles. Med en stripe på 9,6 watt per meter, og en total lengde på 10 meter blir det 9,6W/m*10m = 96 watt, minimum. Vi anbefaler å legge til ca. 10-30% buffer. Ved omgivelsestemperatur over 40/50°C må driveren være ca. 20-50% større enn effektbehovet til LED-stripen.

  • Hvor mye kjøling trenger driveren?

Maksimum omgivelsestemperatur er oppgitt på driveren og skal ikke overstiges. For å sikre nødvendig kjøling må det avsettes god nok plass til driveren slik at den får avgitt varmen til omgivelsene uten at omgivelsene blir over maksimum temperatur. Hvor mye plass som må avsettes avhenger av tilgjengelig luftsirkulasjon, normal omgivelsestemperatur, samlet effekt, m.m.

  • Hvor stor er forskjellen på 1-100% dimming og 10-100% dimming?

Forskjellen på nedre dimmenivå er merkbart. Med dimmemulighet ned til 1% kan du gå for mye lys og fremdeles dimme den så lavt at diodene så vidt tenner. Vi anbefaler å velge 1-100% dimming innendørs, men utendørs holder det ofte med 10-100%.

  • Er det mulig å bruke felles dimmer på flere drivere?

Ja det er mulig, men det er viktig å være obs på at dimmenivået avhenger av %-vis last du kjører på driverene, og at dette bør være tilnærmet likt for å unngå forskjellige lysnivå. Hvis du har to drivere hvor den ene har last på ~90% av driverens ut-effekt, og en som har last på ca ~50% av ut-effekten vil dette medføre at den med 50% last vil gå til maks tidligere enn den andre.

  • Hvilken driver skal jeg velge til LED-stripe med RGB, RGBW, WRGBW, Tunable White eller Warmdim?

Disse LED-stripene styres enklest ved å benytte en egnet driver som er kompatibel med dimmeren. Vi kan anbefale DALI RGB/RGBW LED dimmer CV DT8 driver og DALI dimmerpanel.

For de med Z-wave nettverk kan også f.eks Fibaro RGBW dimmerpille benyttes sammen med en av våre drivere.

  • Er det samme hvilken type dimmer jeg bruker?

Nei. For dimming til 24V driver kan det benyttes ulike typer, sjekk datablad for å se hvilken type du trenger.

Vi har sjekket våre drivere mot en del andre dimmere på markedet. Ønsker du å vite om dimmeren er kompatibel med våre drivere kan du sende oss en e-post. Vi fører en oversikt over kompabilitet og har vi ikke testet den kombinasjonen du ser for deg kan vi muligens sjekke for deg.